Cum să intreții pavajul ca să reziste mai mult de 10 ani?


Cum să intreții pavajul ca să reziste mai mult de 10 ani?

 Cum să întreții pavajul ca să reziste mai mult de 10 ani?

Pavajul are un rol deosebit de important în amenajarea spațiului exterior al unei proprietăți, atît în sens estetic, cît și practic. Mentenanța acestuia reprezintă o preocupare semnificativă, în cadrul căreia trebuie să se țină cont de o serie de factori. Întreținut corect, pavajul va avea o durabilitate ce se poate întinde la mai multe decenii, mulțumită rezistenței la temperaturi extreme, umiditate și alți factori externi.

Care sunt, așadar, pașii ce trebuie parcurși în acest proces și cum se realizează ei, pentru a ne menține terasa, aleile și curtea în stare bună pentru cît mai mult timp? În acest articol am prezentat cîteva trucuri foarte simple și eficiente pentru a întreține pavajul în cea mai bună stare. Astfel, dacă vei urma și aplica recomandările noastre, pavajul tău va arăta impecabil pentru mult timp și nu va avea nevoie de lucrări de reparație sau întreținere.

Metodele principale de îngrijire a pavajului pot fi împărțite în trei categorii principale:
Mecanice. Se efectuează folosind diverse instrumente - lopete, răzuitoare, spatule. Această metodă este de obicei folosită iarna pentru a îndepărta gheața și zăpada de la suprafață.

Chimice. Toate substanțele chimice se aplică numai pe un strat umed. Compușii care conțin clor concentrat pot schimba ireversibil culoarea produselor. Prin urmare, înainte de a utiliza substanțe chimice, este recomandat să le încercați pe o zonă mică, puțin vizibilă.

Curățarea umedă sau uscată. Aceasta constă în curățarea suprafeței de praf, murdărie, resturi cu o perie de plastic sau un jet de apă sub presiune. Aceasta este principala metodă utilizată în îngrijirea obișnuită. Experții nu recomandă spălarea plăcilor cu apă alimentată sub presiune prea mare, deoarece jetul de înaltă presiune poate distruge materialul.
Pentru a prelungi durata de viață a pavajului și ai păstra calitățile decorative, este necesar să se evite factorii care îl distrug prematur, cum ar fi:
Murdăria obișnuită
Pentru murdăria obișnuită, nu ai nevoie de instrumente speciale de curățat și nici nu trebuie să depui un efort deosebit. Murdăria, precum praf, depuneri de pămînt, excremente de păsări, se poate îndepărta cu ajutorul mijloacelor manuale de curățare, cum ar fi mătura sau peria. De asemenea, soluțiile de curățare existente în locuința dumneavoastră, cu un ph între 5 și 9, pot fi folosite fără riscuri, prin diluarea lor în apă. O altă metodă eficientă este utilizarea aparatelor de curățat cu presiune, în cazul în care murdăria nu poate fi îndepărtată prin metodele menționate anterior.

Murdăria persistentă
Oricît de multă grijă ai avea de aleile din curte, în timp vor apărea pe pavaj și unele pete care sunt mai greu de îndepărtat. Există însă soluții eficiente și pentru acestea. Cel mai adesea, pavajele se murdăresc pe suprafețe restrînse și se pot curăța cel mai bine cu o perie rădăcinoasă sau cu o perie de mînă. Înainte de utilizarea mijloacelor de curățare cu conținut acid, trebuie neapărat să vă asigurați protecția mîinilor și a ochilor.

Plante, sucuri sau vin
Odată ce s-a uscat, murdăria de origine vegetală este greu de curățat cu produsele de curățare casnice. Pigmenții vegetali de la flori și petele de vin sau de suc reacționează însă bine la produsele speciale de curățare cu substanțe active de decolorare.

Alge și mușchi
Particulele de mizerie de pe suprafața aspră a pavelelor sunt sursa ideală de hrană a microorganismelor, iar depunerile de alge și mușchi sunt rezultatul acestora. În acest caz, sunt indicate substanțele neutre de îndepărtare a algelor, cu efect de durată. Dacă acestea nu au efectul dorit, se pot utiliza produse speciale de curățare cu substanțe active de decolorare. Pentru a preveni formarea de alge sau mușchi, poți efectua un proces de impregnare a dalelor, o dată la 2 ani, metodă prin care pavelele devin impermeabile.

Uleiuri și grăsimi
În cazul uleiurilor și găsimilor, în special grăsimile vegetale sau animale, cu cît acestea sunt îndepărtate mai repede, cu atît mai bune sunt rezultatele. Spre deosebire de uleiurile de motor sau hidraulice, acestea se modifică și se pot acoperi cu rasina perseverentă. În acest caz, sunt de ajutor produsele de curățare pentru îndepărtarea uleiurilor, cu substanțe active. Urmele de cauciuc sunt îndepărtate cu detergenți de uz casnic dizolvați în apă fierbinte.

Rugina
Dacă uneltele metalice, jucăriile, mobilierul sau ghivecele de flori au lăsat urme, este recomandat să folosiți substanțe făra acizi pentru îndepărtarea ruginii, cu ajutorul cărora aceste pete pot fi îndepărtate fără reziduuri.

Recomandări pentru perioada iernii
Pavajul din piatră își menține zeci de ani aspectul inițial, dacă este îngrijit corect, în special iarna. În caz de îngheț și polei, în mod ideal, dar și din motive ecologice, se recomandă presararea unui strat de nisip (ex. granulație 1-4 mm) sau a unui amestec de nisip și criblură, disponibil în magazinele de specialitate. În cazuri extreme, se poate apela alternativ la soluții de topire a gheții. Interzis este stropirea căilor și a zonelor cu sare, deoarece este foarte corozivă și are un efect dăunător asupra suprafeței și structurii interne a plăcii.

Este necesară curățarea din timp a pavajului, preferabil imediat după ninsoare, pentru a evita formarea ulterioară a unui strat gros de gheață. Debarasează zăpada mecanic, folosind unelte care să nu distrugă suprafața pavajului tău. Este strict interzisă folosirea lopetelor cu vîrfuri metalice și a altor instrumente similare pentru curățarea învelișului în timpul iernii. Pentru curățare se recomandă utilizarea lopeților din lemn și plastic.

artgranit.ro